Zelenskyj övertygade politiker om Gripenstöd
Efter Ukrainas president Volodymyr Zelenskyjs besök i Sverige för ett par veckor sedan har fler röster höjts för att Sverige måste skicka det svenska stridsflygplanet JAS 39 Gripen som stöd till Ukraina i kriget mot Ryssland. Om det skulle bli aktuellt ser det ut att förutsätta ett medlemskap i Nato.
Läs mer: Beslut om stridsflyg till Ukraina har suttit långt inne
President Zelenskyj och andra representanter för den ukrainska regeringen har vid upprepade tillfällen efterfrågat Gripenplan som stöd. När ämnet tidigare förts på tal har försvarsministern Pål Jonson svarat att Sverige inte kan undvara några Gripenplan till Ukraina då vi behöver vartenda plan för att kunna försvara oss själva om Ryssland skulle angripa Sverige med sin numerärt starka flygplansflotta.
Diskussionerna om Gripen och Ukraina tog åter fart efter Zelenskyjs Sverigebesök den 20 augusti där han träffade statsminister Ulf Kristersson (M) för att utöka samarbetet kring Stridsfordon 90, tillverkat av Hägglunds och Bofors, vad gäller produktion och träning. Samtidigt kallades den semesterlediga riksdagen in för att klubba ett nytt hjälppaket värt 3,4 miljarder kronor som ger Ukraina mer ammunition och reservdelar.
”Sveriges stolthet”
”Gripen är Sveriges stolthet. En sådan stolthet kan delas med Ukraina”, sa Zelenskyj vid en pressträff och vände sig mot Kristersson, som svarade med ett leende, vilket TT rapporterade om.
Några dagar senare gick flera partier – S, L och KD – ut och meddelade att de vill skicka Gripen till Ukraina förutsatt att Sverige är med i Nato, varpå försvarsministern svarade att han är villig att omvärdera frågan om Sverige blir en del av försvarsalliansen. För Dagens industri lättade Pål Jonson något på förlåten:
”Det kan bli aktuellt när vi blir fullvärdiga medlemmar av Nato. Vi arbetar på den här frågan sedan i somras, när regeringen fattade beslut att vi skulle genomföra en orienteringsutbildning av Gripen för Ukraina. Då handlar det om att ukrainska piloter ska få testflyga Gripen, testflyga simulatorerna, få lära sig hur man opererar hela Gripensystemet.”
”Sälja eller donera”
”Det kan både handla om att sälja eller donera. I grunden handlar det om att Ukraina behöver ett starkare luftförsvar”, sa Pål Jonson.
Några dagar senare kom Centerpartiet med krav på att Sverige skickar Gripenplan till Ukraina redan innan Sverige är med i Nato
En annan fråga är hur många plan Sverige skulle kunna avvara förutsatt att Sverige är med i Nato. Till DI har Pål Jonson uppgett att Ukraina har frågat efter en eller två divisioner, där en division motsvarar 16 flygplan.
Enligt Svd har Saab ett antal tillverkade Gripenskrov på lager som kan byggas färdigt med motor, elektronik och andra delar till ett stridsflygplan av modell C/D på förhållandevis kort tid. Tidningen hänvisar till Mattias Rådström, presschef på Saab, som uppger att bolaget gjort ”förberedande arbeten” och att de ser en möjlighet för Gripen C/D när Saabs kunder vill ha korta leveranstider, som det heter i Svd.
Samtidigt har Ukraina sedan länge efterfrågat ett stort antal F-16-plan. Hittills har såväl Nederländerna som Danmark och Norge meddelat att de avser att skicka F-16-plan till Ukraina, uppgående till sammanlagt 60 plan. Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant, bedömer att F-16-planen kan vara på plats i Ukraina någon gång under våren 2024, enligt Svd.