Foto: NASA
Framtiden
|
21/8/2023

”Snart är hela jorden satellitövervakad ner på decimeternivå.”

Rymdens betydelse för försvaret växer i raketfart och företag i försvarsindustrin måste öka sin förståelse för rymddomänen för att bevara sin konkurrenskraft. Det säger Christer Fuglesang, Sveriges förste astronaut och sedan 2017 rymdrådgivare till försvarskoncernen Saab, till Teknik och Säkerhetsforum.

Läs mer: Så ska svenska rymdförsvaret vinna informationskriget.

Snart inte enda svensk i rymden

Fuglesang blev 2006 den hittills första och enda svensk som varit i rymden. Snart ser han ut att bli av med den särställningen då Marcus Wandt, svensk astronaut vid europeiska rymdmyndigheten ESA, har en färd till internationella rymdstationen inplanerad i november 2023. Det kommer att ge positiva konsekvenser för utvecklingen i stort, säger Christer Fuglesang.

”Framför allt så är det en stor inspirationsfaktor. Vi kommer att få fler som vill jobba med rymden och ser möjligheter i branschen. Man ser att det händer mycket med rymden i Sverige nu, också kopplat till att vi byggt ut Esrange och kan skicka upp egna satelliter”, säger Fuglesang.

Övervakning från rymden

Rymddomänens växande vikt som försvarsfråga har inte minst att göra med olika typer av satellitbaserad övervakning. Allt fler länder vill kunna ägna sig åt egen informationsinhämtning samt ha en uppdaterad rymdlägesbild, det vill säga insikt om vilka som övervakar dem och hur. Detta har blivit allt vanligare tack vare fallande kostnader för raketuppskjutningar och en teknisk utveckling mot allt mer avancerad miniatyrisering. Här får nu Sverige tack vare Esrange en konkurrensfördel som kommer att spela stor roll tror Fuglesang.

”Det är bara en tidsfråga innan varenda plats på jorden är bevakad av någon satellit med förmåga att se ner på decimeternivå, till och med på nätter och genom moln. Dessa kommer att behöva försvaras och vid behov snabbt ersättas. Om Sverige kan få till egen produktion av raketer – och så har vi ju redan en egen bas – så blir vi ett av få länder i världen med den förmågan”, säger han.

Nya militära behov

På kort och medellång sikt förväntar sig Fuglesang att försvarets fokus i rymddomänen kommer att fortsätta ligga på informationsinhämtning. Men om cirka 20 år tror han att det kommer börja uppstå nya militära behov i takt med att människans närvaro i rymden ökar.

”Vi kommer att se hur det börjar byggas upp saker i rymden. Det planeras redan amerikanska och kinesiska månbaser. Man kommer att börja utvinna resurser på asteroider och kanske ännu längre bort. När mänskligheten åker iväg kommer det bli konflikt där ute också, och ur militär synvinkel måste man börja tänka på hur man ska skydda sina tillgångar”, säger Fuglesang.

Rymd och cyber - nya områden för försvarsindustrin

Rymdrelaterade produkter är ännu en mycket liten del av Saabs verksamhet. Men de spelar redan stor roll för att kunna möta kundernas frågor och behov, och kommer sannolikt att växa i betydelse även ekonomiskt, förklarar han.

”Man kan nästan inte vara en seriös spelare i försvarsindustrin om man inte har en god förståelse för alla domäner. Det brukade vara sjö, land och luft men nu är det också rymd och cyber. Genom att ha rymdrelaterade produkter visar vi att vi förstår ämnet. När vi verkar utanför Europa så diskuteras det ofta olika typer av offsetaffärer och då får vi nästan alltid frågor om rymd. Det är en av de tre viktigaste frågorna”.

senaste nytt