FAKTABANK

Försvars- och säkerhetspolitik

Tidslinje

Tidslinje över historiska händelser som påverkar svensk försvarspolitik.

Före 1900

1730-talet
Oenighet om Sveriges utrikes- och fredspolitik
Under frihetstiden (1719–1772) råder stor oenighet om Sveriges utrikes- och fredspolitik. Mössorna är försiktiga och hattarna offensiva.
1809
Gustav IV Adolf störtas
Efter att ha startat krig mot Napoleons Frankrike samt tvingats till ett krig mot Ryssland, avsätts den svenska kungen i en statskupp.
Finska kriget slutar
En stor del av Sverige förloras till Ryssland.
Ny regeringsform
Sverige får en ny grundlag som gäller fram till 1974. Vid den tidpunkten är det världens tredje äldsta skrivna författning (efter San Marino och USA).
1811
Nytt system för värnplikt
Gotland får Sveriges första värnplikt efter kriget mellan Sverige och Ryssland. Alla krigsdugliga män inkluderas i Gotlands nationalbeväring.
1814
Sveriges sista krig
Andra Napoleonkriget avslutas med freden i Kiel. Detta är det senaste krig Sverige har utkämpat, undantaget insatser på andra håll i världen.    

1900-tal

1901
Försvarsreformen
Omfattande reform av svenska försvaret. Den indelta armén avvecklas och allmän värnplikt införs.
1914
Bondetåget och borggårdstalet
Över 30 000 bönder demonstrerar för ett starkare försvar. Kung Gustav V ansluter till deras krav i det så kallade borggårdstalet. Det utlöser en konflikt mellan Gustav V och den liberale statsministern Karl Staaff.
Första världskriget 1914-1918
Skotten i Sarajevo utlöser första världskriget. Sverige förklarar sig vara neutralt och mobiliserar delar av försvaret för att hindra att neutraliteten kränks på svenskt område.
1920
Sverige i Nationernas förbund
Sveriges militära säkerhetsläge har förbättrats och många förespråkar nedrustning. Sverige blir medlem i nybildade Nationernas Förbund, som ska garantera fred och säkerhet.  
1925
Försvarsbeslut och nedrustning
Omfattande nedrustning av svenska försvaret samt övergång till modernare försvar. Bland annat blir flygvapnet en ny försvarsgren genom att arméns och marinens flygstridskrafter slås samman.
1936
Försvarsbeslut och upprustning
På tio år går Sverige från nedrustning till ny upprustning. Flygvapnet genomgår en historisk upprustning. Statsminister Per Albin Hansson om vad som krävs: ”Vårt land bör så långt möjligt självt tillverka sina vapen. Varje nödvändighet att inköpa sådana utifrån gör oss mer eller mindre beroende av andra stater.”
1939
Andra världskriget 1939-1945
Andra världskriget bryter ut. Nedrustningen mellan världskrigen hade försvagat Sveriges militära beredskap. Sverige rustar upp på nytt och köper flygplan, fartyg och kanoner. Vid krigets slut är den beredskapen god.  
1940
Behov av inhemsk försvarsindustri aktualiseras
Sverige lyckas inte köpa fjärrspaningsflygplan från USA och Storbritannien. I stället anskaffas flygplan och fartyg från Italien som inte passade det italienska försvaret.
1941
Midsommarkrisen
Sveriges regering tillåter att en tysk division förflyttas genom landet från Norge till krigsfronten i Finland. Incidenten prövade Sveriges neutralitet och blev en av de mest omdebatterade i modern svensk utrikespolitik.

1945-1999

1945
Kalla kriget 1945-1991
Allvarlig konflikt mellan USA och Sovjetunionen och deras allierade om de konkurrerande ideologierna kapitalism och kommunism. Präglades av frostiga relationer utan regelrätt krig.
1952
Catalinaaffären
Diplomatisk kris som startar då ett svenskt signalspaningsplan (DC-3A-360, av svenska flygvapnet betecknad Tp 79) skjuts ner över Östersjön. Några dagar senare skjuter sovjetiskt flyg även ner en Catalina som deltog i sökandet efter DC-3:an.
1968
Sverige tar avstånd från kärnvapen
Sverige skriver under FN:s icke-spridningsavtal och det svenska kärnvapenprogrammet som varit aktivt sedan 1945 avvecklas.
1981
U137 går på grund i Karlskrona skärgård
Sovjetiska ubåten U137 går på grund i en militärt känslig del av Karlskrona skärgård. Grundstötningen ses som bevis för att Sovjetunionen spionerar vid de svenska kusterna. Sovjets avsikter blev senare föremål för intensiv debatt.
1989
Berlinmurens fall
9 november faller muren som delat Berlin sedan 1961. Den var del av järnridån och en stark symbol för kalla kriget.
1991
Sovjetunionens fall
I och med Michail Gorbatjovs avgång som president upphör Sovjetunionen att existera. Bakgrunden var bland annat sovjetrepublikernas strävan efter självständighet.
1999
Sverige i Kosovo
Sverige skickar sin första fredsbevarande styrka på runt 850 soldater till det krigshärjade Kosovo. Händelsen markerar Sveriges ökade engagemang i det internationella samfundet.

2000-tal

2000
Försvarsbeslut och omfattande omorganisation
Största omorganisationen av Försvarsmakten i Sverige sedan 1925. Sverige fortsätter övergången från invasions- till insatsförsvar. Nedläggning av flera förband och staber.
2002
Sverige i Afghanistan
Sveriges insats i Afghanistan visar att den försvarspolitiska doktrinen nu i första hand är inriktat på internationella insatser snarare än nationellt försvar.
2007
Putins tali i München
Putins tal på säkerhetskonferensen i München markerar Rysslands förnyade ambition att återetablera sig som en stormakt.
2008
Kriget i Georgien
Sydossetiska republiken hävdar självständighet från Georgien med militärt stöd av Ryssland. Ett bakomliggande skäl var Natos löfte om georgiskt medlemskap. Ryssland ser utvidgningen av Nato som ett hot mot de egna säkerhetsintressena.
2010
Ingen värnplikt i fredstid
Värnplikten blir vilande i fredstid och ersätts av så kallad totalförsvarsplikt som gäller män och kvinnor mellan 16 och 70 år.
2013
Gerasimov-doktrinen
Chefen för den ryska generalstaben, Valerij Gerasimov, lanserar ansatsen som innebär att i princip allt (militär, teknik, information, diplomati, ekonomi, kultur etc.) kan användas för krigföring. Kallas ibland för icke-linjär krigföring.
2014
Ryssland annekterar Krim
Ryssland invaderar och annekterar Krimhalvön. Annekteringen skedde i efterdyningarna av den ukrainska revolutionen och är del av en större konflikt mellan Ryssland och Ukraina.
2017
Totalförsvarsplikten återinförs
Regeringen återinför skyldigheten att mönstra och genomföra grundutbildning med värnplikt. Sverige ska återigen tillämpa alla delar av lagen om totalförsvarsplikt.
2020
Försvarsbeslut och upprustning
Försvarsbeslutet för perioden 2021–2025 innebär den största upprustningen på decennier.
2022
Ryssland invaderar Ukraina och Sverige ansöker om Nato-medlemskap
Det svåraste säkerhetspolitiska läget för Sverige sedan andra världskriget och den dåvarande regeringen tar beslut om att ansöka om Nato-medlemskap.