Försvarsbeslut och omfattande omorganisation
Största omorganisationen av Försvarsmakten i Sverige sedan 1925. Sverige fortsätter övergången från invasions- till insatsförsvar. Nedläggning av flera förband och staber.
Sverige i Afghanistan
Sveriges insats i Afghanistan visar att den försvarspolitiska doktrinen nu i första hand är inriktat på internationella insatser snarare än nationellt försvar.
Putins tali i München
Putins tal på säkerhetskonferensen i München markerar Rysslands förnyade ambition att återetablera sig som en stormakt.
Kriget i Georgien
Sydossetiska republiken hävdar självständighet från Georgien med militärt stöd av Ryssland. Ett bakomliggande skäl var Natos löfte om georgiskt medlemskap. Ryssland ser utvidgningen av Nato som ett hot mot de egna säkerhetsintressena.
Ingen värnplikt i fredstid
Värnplikten blir vilande i fredstid och ersätts av så kallad totalförsvarsplikt som gäller män och kvinnor mellan 16 och 70 år.
Gerasimov-doktrinen
Chefen för den ryska generalstaben, Valerij Gerasimov, lanserar ansatsen som innebär att i princip allt (militär, teknik, information, diplomati, ekonomi, kultur etc.) kan användas för krigföring. Kallas ibland för icke-linjär krigföring.
Ryssland annekterar Krim
Ryssland invaderar och annekterar Krimhalvön. Annekteringen skedde i efterdyningarna av den ukrainska revolutionen och är del av en större konflikt mellan Ryssland och Ukraina.
Totalförsvarsplikten återinförs
Regeringen återinför skyldigheten att mönstra och genomföra grundutbildning med värnplikt. Sverige ska återigen tillämpa alla delar av lagen om totalförsvarsplikt.
Försvarsbeslut och upprustning
Försvarsbeslutet för perioden 2021–2025 innebär den största upprustningen på decennier.
2022
Ryssland invaderar Ukraina och Sverige ansöker om Nato-medlemskap
Det svåraste säkerhetspolitiska läget för Sverige sedan andra världskriget och den dåvarande regeringen tar beslut om att ansöka om Nato-medlemskap.