|
5/4/2022

Stödet för försvarsindustrin ökar tydligt i Sverige – ny undersökning

Nästan åtta av tio invånare i Sverige, 78* procent, anser att det är ganska eller mycket bra att Sverige har en egen försvarsindustri. Den sammanlagda andelen har ökat något sedan Rysslands invasion av Ukraina, med klart fler som nu anser att det är mycket bra.

Mätningarna visar också att andelen av befolkningen som oroar sig över det säkerhetspolitiska läget har ökat kraftigt det senaste året, med en ytterligare uppgång till följd av kriget i Ukraina. Av den första mätningen, som genomfördes fram till den 6 februari, framgick att drygt 4 av 10 var mer oroliga än ett år tidigare. Vid en upprepning av samma fråga i mitten av mars svarade 6 av 10 att de är mer oroliga. Skillnaderna mellan åldersgrupper är mycket stora i båda frågorna. Ungefär 60–70 procent av alla som är 26 år eller äldre är idag mer oroliga över det säkerhetspolitiska läget än för ett år sedan, jämfört med 44 procent i åldersgruppen 25 år eller yngre. Stödet för den svenska försvarsindustrin ökar också med åldern: Från en tredjedel av de yngsta som anser att en egen försvarsindustri är mycket bra, till nästan dubbelt så många bland de som är 65 år eller äldre.

”Vi ser en ovanligt spridd åsiktsfördelning mellan äldre och yngre i den här frågan jämfört med andra undersökningar”, säger Tove Jarl, VD för Axiom Insight. ”Skiljelinjerna är normalt tydliga i ämnen som är uppenbart åldersrelaterade, som digitalisering eller distansarbete, men inte ens då är de fullt så uttalade som i försvarsfrågan”.

Sett ur ett partipolitiskt perspektiv är också stödet för en inhemsk försvarsindustri övervägande stort. Totalt ligger det på 70–90% oavsett partifärg, även om andelen som anser att en egen försvarsindustri är ”mycket” bra skiljer sig något mellan partiernas sympatisörer.

Den första undersökningen genomfördes mellan den 21 januari och 6 februari bland 1 111 slumpmässigt utvalda respondenter i Axiom Insight rullande webbundersökning. Den uppföljande undersökningen, som gjordes med anledning av det förändrade säkerhetspolitiska läget, genomfördes mellan den 11 och 26 mars bland 1 057 respondenter.

*En tidigare version av denna artikel angav den sammanlagda andelen till 88%. Detta fel har nu rättats.

senaste nytt