Debattartikel från Erik Berg, Förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet
Politiken
|
17/5/2024

LUF: "Deras frihet, vårt ansvar"

Erik Berg, ordförande för LUF framhåller vikten av att inte återgå till tidigare försvarspolitiska strategier, framför allt givet Rysslands angrepp på Ukraina och de förändrade hotbilderna detta medfört. Författaren argumenterar för att Sverige bör stärka både sitt eget försvar och stödet till Ukraina, utan att blanda in statligt ägande i försvarsindustrin, och framhäver behovet av ett starkt och samarbetsvilligt Europa för framtida säkerhet.

Det gäller att komma ihåg vad som är viktigast. Försvaret av Sverige och våra allierade är vad som kommer främst, och om detta sker genom mer svensk försvarsindustrin eller genom handel med våra allierade är sekundärt.  

Våra allierade är vad som kommer främst

Liberala Ungdomsförbundet vill se en värderingsbaserad försvars- och säkerhetspolitik, som knyter väl an till en lika värderingsbaserad utrikespolitik.

Anfallskriget har förändrat hotbilden

Sedan Ryssland inledde sitt brutala anfallskrig av Ukraina har hotbilden avsevärt förändrats. Sverige borde skicka Gripen till Ukraina, vi borde ha gjort det för länge sedan. Det motiveras inte av att Gripen är ett svensktillverkat flygplan, utan av Ukrainas behov av fler stridsflyg till frontlinjerna som i detta nu försvarar den frihet vi i Sverige lever i.

Samtidigt som stödet till Ukraina behöver fortsätta att vara den viktigaste prioriteringen för de samlade västvärlden är också behovet av det svenska försvarets upprustning stort. Politiken och professionen behöver gå hand i hand, där det åligger politiken att lägga grunden för de långsiktiga och konkreta målsättningarna så att förutsättningarna blir tydliga för de investeringar som behöver göras från försvarsmakten och försvarsindustrin.

Statligt ägande för att säkerställa Sveriges försvarsförmåga är en logisk kullerbytta

Tidigare försvarsminister Peter Hultqvist har gått ut med krav om att staten ska ta makten i SAAB. Idén om att det krävs statligt ägande för att säkerställa Sveriges försvarsförmåga är en logisk kullerbytta, motiverad av socialdemokratisk ideologi snarare än fakta. Givetvis är företag som producerar vapensystem och ammunition något annat än företag som producerar leksaker eller vindjackor, men gällande regelverk tillgodoser redan den insyn som behövs.

Det spelar inte heller i slutändan någon roll huruvida varor är viktiga eller inte, en fri marknad kommer alltid att vara bättre på att tillgodose våra behov än en sådan där politiker väljer våra favoritaktörer. Ponera att nästa Gripen-version blir ett misslyckande. Att staten då är djupt ekonomiskt sammanlänkat till ett ineffektivt och dyrt stridsplan tjänar inte på något sätt vår försvarsförmåga, tvärtom tvingar det oss att lägga fler ägg i en korg vi helst hade varit utan.

Det liberala svaret förvånar nog ingen: ett starkt Europa

Vilket är då alternativet till att binda ihop den svenska industripolitiken med försvaret av vårt land? Det liberala svaret förvånar nog ingen: ett starkt Europa. Vi behöver en större europeisk fredsfacilitet som idag kan användas till att stödja Ukraina, men också på sikt förenklar för upprustningen av hela Europa. Det samlade budskapet från medlemsstaterna och hela unionen behöver vara att ett trovärdigt och långsiktigt tänkande är på plats.

Europas länder kan redan imorgon påbörja gemensamma upphandlingar för leveranser av framtidens vapensystem med krav på hög och långsiktig leveransförmåga av ammunition. Att försvarsindustrin har växtvärk och att eventuella leveranser kommer att ta tid är inte nödvändigtvis ett problem, för till skillnad från Ukrainas akuta behov har EU-länderna faktiskt råd att ta ett steg i taget, det måste vi våga erkänna. Och om något är det ett viktigt besked för en industri som vill ha långsiktigt.

Det efterlängtade svenska medlemskapet i NATO - som vi i LUF verkat för sedan 1995 - förpliktigar. Sverige behöver stå starkt rustat för att kunna försvara inte enbart vårt eget territorium utan även våra allierade, i det fall den femte artikeln i NATO-stadgan skulle aktualiseras. Även i dessa tider måste vi väga varje kostnadsökning med guldvåg. En sak är uppenbar. Framtidens försvar av vårt land har inte råd med en återgång till förra seklets industripolitik.

Erik Berg, förbundsordförande Liberala ungdomsförbundet

senaste nytt