Företagen
|
21/12/2022

Företagen slåss om samma spetskompetens

Den ingenjör som har mjukvara, cybersäkerhet eller artificiell intelligens i sitt CV behöver inte bekymra sig över att få ett bra jobb. Tuffare är det för dem som ska konkurrera om deras gunst.

Rysslands angreppskrig mot Ukraina har radikalt försämrat omvärldsläget. För svensk del så har en stor omsvängning i säkerhetspolitiken skett i och med ansökan till försvarsalliansen Nato. Många länder, även Sverige, har också presenterat stora satsningar på upprustning och materielinköp. Den branta upprustningen till följd av det ryska agerandet innebär ett markant ökat tryck på svensk försvarsindustri.

Enbart i förra veckan ramlade order ner av storformat hos två av försvarsföretagen. Saab annonserade om två order på sammanlagt 6,9 miljarder kronor – den ena från FMV för uppgradering av Gripen, den andra från Försvarsmakten för support och underhåll av stridsflygplanet. I samma vecka fick BAE Systems Hägglunds klart med flera order på bandvagnar och stridsfordon på totalt hela 22 miljarder kronor.

Anställningsbehoven ser förstås olika ut bland försvarsföretagen men ingenjörer är genomgående en bristvara

Medan näringslivet i stort går in i en lågkonjunktur råder det närmast högkonjunktur för företagen inom försvarsindustrin. Hägglunds rekordorder säkrar jobben i Örnsköldsvik många år framöver, men kräver också nyanställningar. Hägglunds vd Tommy Gustafsson Rask har i en intervju med Dagens industri uppgett att bolaget har varit lyckosamt med rekryteringen av ingenjörer. Totalt sett har cirka 500 nya anställts de senaste 18 månaderna, varav den absoluta merparten är ingenjörer, men behov finns att rekrytera ytterligare några hundra medarbetare.

Anställningsbehoven ser förstås olika ut bland försvarsföretagen men ingenjörer är genomgående en bristvara, och särskilt sådana med spetskompetens. Problemet är att försvarsföretagen slåss på arbetsmarknaden om samma kompetens med andra svenska industriföretag.

”Mest efterfrågade ingenjörer är de samma som alla letar efter nu – som SKF, Sandvik, Volvo, ABB och liknande företag. De är inom mjukvara, där cybersäkerhet är absolut viktigast, plus AI och maskininlärning. Vi konkurrerar om samma typ av människor i mycket hög utsträckning”, säger Petter Bedoire, CTO på Saab.

Petter Bedoire, CTO på Saab

Han menar att alla ingenjörer inom Saab måste besitta en grundkunskap i cybersäkerhet och att det finns ett behov av att vidareutbilda personalen som i många fall har arbetat åtskilliga år i företaget. Det går inte att leva på gamla meriter, som anställd måste man bredda sig och företaget tittar därför på möjligheterna att bedriva internutbildning och andra alternativ ihop med akademin.

”Vi är väldigt duktiga på att göra stridsflygplan, men nu måste vi göra planen smartare med hjälp av senaste teknologin. Samtidigt ser jag också hur mötet mellan den äldre generationen och den unga leder till innovation.”

Spetskompetensen behövs i många sammanhang. Som försvars- och säkerhetsföretag måste alla programsystem som Saab levererar till kund vara säkert. Det måste kunna säkerställas att mjukvara inte innehåller virus eller andra oönskade delar, och att det inte kan manipuleras. Saab tittar också på möjligheterna med AI, och kopplat till det, autonomi, liksom molnteknologi i framtida ledningssystem.

Men frågan är hur Saab ska sticka ut i konkurrensen med hela den svenska industrin om ingenjörer med spetskompetens. Saab och de andra svenska försvarsföretagen har inte heller samma möjlighet som exempelvis Ericsson och ABB att rekrytera utomlands på grund av säkerhetsklassning.

”Vi lockar med spännande utmaningar och att få jobba med högteknologiska komplexa system. Vi märker också att nyexaminerade från universitet och högskolor ser att vi skapar värde. Man kopplar ihop det med de dramatiska samhällsförändringar som sker i vår omvärld och att försvara vår rätt att välja demokrati.” säger Petter Bedoire.

Om det tidigare kan ha varit svårt för försvarsföretagen att rekrytera unga ingenjörer, inte minst för att finanshusen stämplat försvarsindustrin som icke hållbar, så märker Petter Bedoire av en viss attitydförändring när Saab är ute på jobbmässor och i liknande sammanhang. Nu kan de få frågor om olika vapensystem – även från grupper som tidigare inte varit intresserade.

”De unga ser att vi är en viktig del av Sveriges försvarsförmåga och de har förstått hur viktigt samhällssäkerhet är och att man verkligen kan vara med och göra skillnad. Det här är saker som man inte har behövt fundera kring tidigare. Det är bara tragiskt att det ska behövas krig för att inse det”, säger han.

----------------------------------------------------------------------------------------

Ingenjörer sökes till försvarsindustrin
  • Prognosen för Saab är att nyanställa drygt 1 000 ingenjörer under 2023. I dagsläget arbetar 9 500 ingenjörer på Saab, vilket gör bolaget till det mest ingenjörstäta bolaget i Sverige efter Ericsson.
  • Hos GKN Aerospace, som bland annat tillverkar avancerade delar till flygplansmotorer, är prognosen för de närmaste tre till fem åren ett tillväxtbehov av ingenjörer på cirka 25 procent, vilket i runda tal innebär 400 ingenjörer från nu och fram till cirka 2025. Den militära delen ligger också den på runt 20-25 procent, vilket skulle ge i storleksordningen 30-40 ingenjörer.
  • Hos Nammo, som tillverkar specialammunition och raketmotorer, uppskattas anställningsbehovet i bolagets svenska verksamhet till 11-50 gymnasieingenjörer och lika många ingenjörer med akademisk examen för de närmaste fem åren.

----------------------------------------------------------------------------------------

senaste nytt