EU
Sverige ingår i ett flertal olika försvarssamarbeten genom medlemskapet i EU.
PESCO
I EU:s Lissabonfördrag som undertecknades 2007, gavs EU:s medlemsstater möjligheten att föra ett närmare samarbete på området säkerhet och försvar. År 2017 gjorde 23 av medlemsstaterna, inklusive Sverige, gemensam sak och inledde ett så kallat permanent strukturerat samarbete (Permanently Structured Cooperation, PESCO). Syftet med samarbetet är bland annat att höja EU:s försvarsförmåga, att göra försvaret mer effektivt, samt att stärka unionens interna konkurrens inom försvarsindustrin.
Europeiska försvarsfonden
Under 2021 bildades Europeiska försvarsfonden, European Defence Fund (EDF). Genom fonden finns det möjligheter för svenska företag, lärosäten och institut att vara med och driva forsknings- och teknikutvecklingsprojekt inom försvarsområdet, finansierade med EU-medel. Syftet är att stödja konkurrenskraft, effektivitet och innovationskapacitet hos europeisk försvarsteknologisk och industriell bas inom EU, som bidrar till Unionens strategiska autonomi och handlingsfrihet.
EDA
Europeiska försvarsbyrån, eller European Defence Agency (EDA), är ett EU-organ som inrättades 2004. EDA har som uppgift att stärka och förbättra den europeiska försvarsförmågan genom att ägna sig åt frågor som förmågeutveckling, försvarsmateriel, försvarsindustri samt forskning och teknikutveckling. Verksamheten består i huvudsak i att främja europeiska samarbetsprojekt inom dessa områden.
NATO
Sverige har sedan 1994 samarbetat med Nato inom ramen för Partnerskap för fred (PFF). PFF är ett samarbete mellan Nato och länder utanför Nato-alliansen i Europa, Centralasien och södra Kaukasien. Inom partnerskapet beslutar varje deltagande land självt inom vilka områden de vill samarbeta. För Sveriges del rör samarbetet bland annat interoperabilitet (dvs. förmågan för olika system att samverka), övningar och militärt stöd vid internationella insatser.
Som en av fem så kallade Enhanced Opportunity Partners har Sverige även ett mer "skräddarsytt" samarbete som sträcker sig längre än PFF-samarbetet. Sverige har också undertecknat ett samförståndsavtal med Nato om värdlandsstöd, vilket bland annat innebär att vi kan lämna militärt stöd vid övningar inom vårt territorium.
I maj 2022 fattade dåvarande regering beslut om att ansöka om medlemskap i Nato, ett beslut som fick stort stöd i riksdagen och som i mars 2023 röstades igenom av riksdagen. Det som kvarstår av processen är att Sverige officiellt ska ratificeras av alla Natomedlemmar. Hittills har 28 av 30 ratificerat Sverige som medlemsland, Ungern och Turkiet kvarstår.
När Sverige kliver in i Nato som medlemsland kommer det vara det främsta multilaterala försvarssamarbetet för Sverige. Det kommer ställa krav på flera olika delar av det svenska samhället och inte enbart på försvaret och försvarsföretagen. Civilsamhället måste uppnå en robusthet. Sverige måste också vara berett att ingripa när ett annat Natoland är under angrepp enligt artikel 5.
Natoländernas export styrs av deras individuella inrikespolitik. Med andra ord är varje medlemsland självständigt i sina beslut om vilka länder man vill exportera till. För export av krigsmateriel följer Nato bland annat det internationella Vapenhandelsfördraget från 2013 som sätter standarder för hur vapen får exporteras, importeras och överlämnas.
Sexnationsinitiativet
Sedan 2000 ingår Sverige, tillsammans med Europas sex största försvarsindustristater (Storbritannien, Italien, Tyskland, Frankrike och Spanien), i det så kallade sexnationsinitiativet. Genom samarbetet är Sverige med och påverkar de gemensamma försvarsindustriella villkoren som kontinuerligt utvecklas i Europa. Det ger direkt, och indirekt, ett större inflytande över den framväxande säkerhets- och försvarspolitiken i Europa. Några av områdena som ingår i samförståndsavtalet är bland annat försörjningssäkerhet, exportfrågor, informationssäkerhet samt forskning och utveckling.
Joint Expeditionary Force
Sverige ingår tillsammans med de nordiska och baltiska länderna, samt Nederländerna, i Joint Expeditionary Force, en expeditionsstyrka ledd av Storbritannien avsedd att kunna användas i kris- eller konfliktsituationer i vårt närområde.
Framework Nations Concept
Omkring 20 europeiska länder ingår i det tyskledda Framework Nations Concept, som är ett brett försvarssamarbete och täcker områden som sjukvård, CBRN (kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära hot och risker), civil- och militär samverkan, logistik, med mera.
European Intervention Initiative
European Intervention Initiative (EI2) är ett försvarssamarbete mellan 13 europeiska länder som startades av Frankrike 2018. Syftet med EI2 är att skapa en gemensam strategisk kultur som ökar den gemensamma förmågan att agera i krisinsatser.
Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE)
OSSE är en internationell organisation med grund i Europeiska säkerhetskonferensen som bildades 1973 för att minska spänningen mellan väst och öst under kalla kriget. Sedan 1995 heter organisationen OSSE och redan två år tidigare blev den en del av FN. Idag finns 57 deltagande stater: samtliga stater i Europa, USA, Kanada, samt de före detta sovjetrepublikerna i Kaukasien, Centralasien och Mongoliet.
Syftet med OSSE är fortsatt att minska spänningar i regionen, men är samtidigt inte ett renodlat försvarssamarbete. Samarbetet bygger dock i hög grad på ett militärt förtroende- och säkerhetsskapande mellan de deltagande länderna. Bland annat genomför de anslutna länderna regelbundet så kallade observationsflygningar över varandras territorier för att öka den militära transparensen och förutsägbarheten.